A ragasztószalagokról általában

A ragasztószalag egy papír, műanyag vagy szövet szalag, amely ragasztóanyaggal van bevonva az egyik oldalán vagy mindkét oldalán. A ma gyártott ragasztószalagok több mint felét a csomagolóipar használja fel. A ragasztószalag, ahogy ma ismerjük, egy sebész Dr. Horace Day találmánya volt 1845-ben. Ez egy fejletlen tapasz volt, amit a kötözések során rögzítésre használtak.1925-ben Richard Drew alkalmazott először celofánon ragasztóréteget. Felfedezését eredetileg ipari célra szánta, de bebizonyosodott, hogy szélesebb körben felhasználható a ragasztószalag.

Különböző típusú ragasztószalagok

A ragasztószalag, ahogyan ma ismerjük nyomásérzékeny ragasztó réteggel, készül. Nagyrészt cellulóz alapú ragasztószalagoknál használatos a vízoldható ragasztóréteg. Biztonsági ragasztószalagok esetén épp a fordítottja fontos, a ragasztó réteg leválik a hordozó felületéről és szinte eltávolíthatatlan. A szigetelőszalag is egyfajta ragasztószalag általában PVC az alaphordozó, nagyszerű elektromos szigetelő lévén.

A ragasztószalag felhasználása

A ragasztószalag fő felhasználási területe a csomagolás. Az alapanyagok, melyekből ragasztószalagok készülnek ma a celofán, akril, üvegszál, szilikon, gumi és papír, attól függően, hogy milyen célra akarjuk felhasználni. Ragasztószalagok számtalan méretben állnak rendelkezésre, de főként a szabványos méretet használjuk, hogy illeszkedjen a különböző ragasztószalag adagolókba. Itt tekinthető meg a ragasztószalag választék.

Forrás: wts.hu, 2017-01-31 13:44